Een ecodorp in Bergen!
De tekst op deze pagina is verouderd en zal binnenkort vervangen worden door informatie over de actuele situatie. De informatie in de prospectus die u hier kunt downloaden is wel actueel.
Een ecodorp is een burgerinitiatief, we ontwikkelen zelf, met behulp van experts. Het is een dorp waar mensen wonen en werken, met een groot streven naar zelfvoorzienendheid in energie en voedsel en in open relatie met de omgeving. Wij streven naar ecologische duurzaamheid èn naar sociale en economische duurzaamheid. Kunst zien wij hierin als een belangrijk onderdeel.
Geschiedenis
In oktober 2009 vond de landschapsconferentie Bergen plaats. Fredjan Twigt, van beroep architect, was hiervoor uitgenodigd. Tijdens de conferentie kwam ter sprake dat het voormalige MOB-complex aan de Groeneweg 14 in Bergen een nieuwe bestemming zou krijgen én dat er behoefte is aan ateliers in Bergen. Dit bracht bij Twigt direct een oude droom tot leven: een duurzame woon-werkgemeenschap met aandacht voor kunst. Het idee van Ecodorp Bergen werd uitgewerkt door een groeiende groep mensen. Volgens deze initiatiefnemers van Ecodorp Bergen is er een transitie nodig van individueel materialistisch naar duurzaam gemeenschappelijk en van centraal aangestuurd naar lokaal georganiseerd. Ecodorpen bieden een weg die direct ingeslagen kan worden. Door terug te gaan naar kleinschalige duurzame principes kunnen de aarde en de samenleving weer gezond worden. Ecodorp Bergen sloot zich aan bij Global Ecovillage Network (GEN). Ze hadden het voormalige MOB-complex op het oog om daar een proeftuin te ontwikkelen met de ambitie om voorop te lopen in de transitie naar duurzame leef- en werkvormen.
Het ecodorp-perspectief
Er is een transitie nodig van individueel materialistisch naar duurzaam gemeenschappelijk en van centraal aangestuurd naar lokaal georganiseerd. Ecodorpen bieden een weg die direct ingeslagen kan worden. Door terug te gaan naar kleinschalige duurzame principes kunnen de aarde en de samenleving weer gezond worden. Het Global Ecovilage Network (GEN) verenigt initiatieven op het gebied van duurzame gemeenschapsvorming. Academie Tokudu is lid van GEN. Tokudu wil een proeftuin zijn met de ambitie om vooraan mee te lopen in de transitie naar duurzame leef- en werkvormen. Er zijn verschillende initiatieven in Nederland maar er is nog geen ecodorp gerealiseerd.
Transitie van militair terrein naar ecodorp
Het voormalige MOB-terrein aan de Groeneweg is een ideale plaats voor de ontwikkeling naar een ecodorp. Er is sprake van een ingrijpende transitie omdat de voormalige militaire opslagplaats moet veranderen in een ecologische leefgemeenschap. Stichting Bergen Energie heeft zich met dit initiatief verbonden om van hieruit de transitie naar het gebruik van duurzame energie binnen de gemeente te inspireren.
Het gezamenlijke project is Ecodorp Bergen genoemd. Het terrein is 15 ha groot en zou ruimte kunnen bieden aan ongeveer 80 bewoners van alle leeftijden. Er is een beeldkwaliteitsplan gemaakt. De bestaande bebouwing zal gesloopt worden. Aan de zuidkant van het terrein zal een open, waterrijke verbinding zijn met het natuurgebied.
Bestemmingsplan
Op 27 november 2014 heeft Ecodorp Bergen het bestemmingsplan ingediend. Binnenkort ligt het bij de gemeente ter inzage. Op de pagina downloads kun je het ontwerpbestemmingsplan downloaden.
De bebouwing in de vorm van woningen is gepland in het oostelijk deel van het terrein. Het totale bouwvolume past in de in de structuurvisie van de gemeente Bergen waarin extensieve bebouwing wordt voorgesteld. Aan de noordzijde kan hogere begroeiing komen met kastanje-, noten- en fruitbomen. Het grootste deel van het terrein zal echter gebruikt worden voor tuinen volgens het principe van permacultuur. Deze tuinen kunnen voor een belangrijk deel het voedsel leveren dat de bewoners nodig hebben.
Passend in de gemeente Bergen
Het plan sluit aan bij millenniumdoel 7 (in 2015 leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu) dat door de gemeente Bergen is omarmd in haar streven om de millenniumdoelen van de VN te realiseren. Het plan past ook bij het streven van de gemeente om in 2030 een energie-neutrale gemeente te zijn.
Ook kan voor een deel aan de behoefte aan meer atelierruimte binnen de gemeente tegemoet worden gekomen. De academie kan zich verbinden met scholen in Bergen en omgeving. De culturele activiteiten zijn bedoeld voor iedereen. Ook het idee voor een museum voor de historie van het terrein en de omgeving kan hier vorm krijgen. Er wordt voorzien in duurzame recreatie en in het plan van de groep kan uitvoering van de beheerfunctie van het nog te ontwikkelen natuurgebied aan de zuidgrens van het MOB-terrein in overleg met Natuurmonumenten worden opgenomen. Omdat bewoners voor een groot deel ook op het terrein werkzaam zijn, zal er weinig verkeersoverlast zijn.
De aanschaf van het terrein
Het eigendom van het terrein is ondergebracht in Ecodorp Steunstichting.
De te bouwen huizen zijn eigendom van de stichting en dus geen individueel eigendom..