100% preloading
Deze website werkt het beste op een moderne browser of een iPad (geen IE 6,7 en 8)
Speeltuin 2020 Video
Een nieuwe speelinfrastructuur
Welkom bij de Jantje Beton Speelbuurt! Voor en door de buurt! In de Jantje Beton Speelbuurt spelen, sporten, ontmoeten en recreëren kinderen, pubers en ouderen uit de hele wijk. Op stoepjes, pleintjes, veldjes en natuurlijk in de buurspeeltuin. De buurtspeeltuin -Speeltuin 2020- is het centrale en herkenbare ontmoetingspunt in de speelbuurt. Al onderweg naar speeltuin of basketbalveld, ontdekken kinderen en senioren uit de buurt verschillende spel-, sport-, recreatie- en ontmoetingsvoorzieningen. We noemen dit spel- en recreatieroutes. Spel- en recreatieroutes tussen bijvoorbeeld speeltuin en kinderboerderij nodigen jong en oud uit om nieuwe plekken in de wijk te ontdekken.
Van speelvoorziening naar speelmoment
Zo’n speelbuurt bestaat dus niet alleen uit een fantastische ‘speeltuin’ met ‘een hek of haag eromheen’ maar is een optelsom van veilig aan elkaar verbonden spel-, sport- recreatie- en ontmoetingsvoorzieningen in de héle buurt. ‘Spelen’ begint namelijk al als je je voordeur uit stapt op weg naar speeltuin, jeux de boules baan of sportveldje. Misschien niet altijd meteen direct herkenbaar als ‘speelvoorziening’, maar wel als speelmoment. Denk maar aan je eigen jeugd….stoepranden met je buurjongetje, knikkeren bij een knikkerpotje, je hink-stap-sprong stoepje, voetbalmuurtje of het zitje om even met vriendinnen te kletsen.
Van kind naar alle leeftijden
Die speelbuurt is er voor iedereen! Of je nu als kind van een glijbaan glijdt of als senior je ochtendgymnastiek doet op speciaal daarvoor ontwikkelde ouderen spel- en beweegtoestellen…..het blijft spelen. Een potje beachvolley, jeux de boules, klaverjas of gezellig kletsen op een gezellig zitje met je collega pensionado’s is toch ook spelen? Spel is van alle leeftijden!
Van spelen in de middag naar dag-rond
Speelvoorzieningen zijn veel te mooi om alleen maar in de middag te gebruiken als de kinderen uit school zijn. Speelmomenten zijn van ieder moment van de dag. Want er is nog zo veel meer dan alleen het kind. Een kind is niet alleen, heeft een vader en moeder, opa’s en oma’s, broers, zussen, ooms en tantes, buren. Zie je het voor je? ‘s ochtends de benen strekken op speciaal voor ouderen ontwikkelde speel- en trimtoestellen. In de middag zijn de kinderen aan de beurt. Heerlijk spelen en spelend leren. In de namiddag genieten buurtbewoners van een kop koffie in de horecafaciliteit in Speeltuin 2020. Rond etenstijd ontmoeten de senioren uit de wijk elkaar die het heerlijk vinden met elkaar een spelletje te klaverjassen of een kop thee te drinken met de laatste Privé of Margriet. En bij schemering wordt de speelbuurt het domein van de plaatselijke pubers.
Van spel naar maatschappij
Zo’n buurt met verschillende spel- en recreatievoorzieningen voor iedereen draagt actief bij aan de saamhorigheid in de buurt. Het is de plek waar jong en oud de basis leggen voor een prettige en schone leefomgeving in de wijk. Speeltuin 2020 verbindt deze verschillende voorzieningen. Vormt het centrale punt en inspireert zo tot nieuwe ontmoetingen. Het eigen mini-moestuintje in de speeltuin smaakt naar meer, smaakt naar een bezoek aan de stadstuintjes of kinderboerderij. Het maken en ophangen van vogelbroedkastjes of een bijentuin inspireren tot een uitstapje met Staatsbosbeheer. Jong en oud worden positief verrast met activiteiten als ‘kunst maken van zwerfvuil in de wijk’ . Zo worden spelenderwijs de wortels gelegd voor een brede maatschappelijke oriëntatie en aandacht voor het mens, dier en milieu. Laagdrempelig en dicht bij huis! Voor jong en oud!
Speeltuin 2020: scharnierpunt van de speelbuurt
Speeltuin 2020 vormt het scharnierpunt tussen de verschillende buurtgerichte spel-, sport-, ontmoetings- en recreatiefuncties; van jongeren en ouderen ontmoetingsplek, jeux-de-boules baantje, trapveldje, kinderboerderij, wipkip tot stadstuintje waar jong en oud eigen groenten verbouwen of een bijentuin aanleggen. De speeltuin fungeert als spin in het web van al deze spel- en ontmoetingsplekken en verbindt deze functies tot een veilig aan elkaar verbonden en met elkaar samenhangend geheel. De speeltuin is naast centraal punt binnen de wijk, dus ook de schakelkast naar andere sport-, spel- en recreatievoorzieningen in de wijk. Voor iedereen! Van 1 – 99!
Spelen en recreëren is gezond
Buitenspelen en recreëren is gezond. Kinderen en ouderen die veel buiten ‘spelen’ ontwikkelen meer spieren en behendigheid, hebben minder kans op astmatische aandoeningen en een tekort aan vitamine D. Spelen en bewegen is daarnaast ook goed voor je lichaam en lichaamsgewicht. Buiten ‘spelen’ heeft positieve effecten op de cognitieve ontwikkeling: spel bevordert probleemoplossend gedrag, logisch denken, taal en betekenisverwerving. Tot slot is buiten spelen goed voor de sociale ontwikkeling en sociale contacten. Van buitenspelen en recreëren word je sociaal wijs!
Spelvoorzieningen voor ouderen
Klimmen en klauteren. Lekker in de speeltuin bewegen en lol maken. Iets voor kinderen? Zeker. Maar ook voor senioren! Overdag, wanneer de kinderen op school zitten, worden speeltuinen eigenlijk nauwelijks gebruikt. Speeltuin 2020 biedt daarom ook spel- en sportvoorzieningen voor ouderen in de wijk. Niet alleen omdat bewegen zo gezond is en het senioren mobiel houdt, maar vooral ook voor de gezelligheid. Even uit je stoel en contact maken met je buurtgenoten onder het genot van een kop koffie. Natuurlijk hebben we een jeux de boules baan, maar er is ook meer…….
Puberzone: chillen op je eigen hangplek
Heel nadrukkelijk is er in Speeltuin 2020 een zone voor de pubers. Kinderen en pubers hebben vaak geen eigen plek om samen te chillen. Als ze op straat hangen worden ze weggestuurd, terwijl hangen voor pubers gewoon bij hun vrijetijdsbesteding hoort! Het ontbreken van een eigen plek is vaak de reden dat pubers op een vervelende manier gaan hangen. Speeltuin 2020 biedt die plek en wil dat pubers ‘eigenaar’ worden van de speeltuin en de speeltuin ook in de late uurtjes beschermen tegen diefstal en vandalisme. Onze pubers zijn de ‘schemer- en nachtburgemeesters’ van de speeltuin. Een skateramp, voetbalveld en een plek om lekker met elkaar te kunnen kletsen, ontbreekt niet!
Speeltoestellen voor jong en oud
Natuurlijk zijn de speeltoestellen allemaal terug te vinden in Speeltuin 2020. Geen twijfel over mogelijk. Wel is er een evenwichtige balans in de verschillende spelvormen, zat er sprake is van beweging, socialisatie, constructie èn fantasie. Voor jong en oud! In de Speeltuin 2020 vinden we natuurlijk het bewegingsspel, constructiespel, rollenspel, wedstrijdspel en mogelijkheden tot ontmoeting en rust.

De ideale speel- en ontmoetingsruimte biedt immers de gelegenheid zoveel als je wilt en zo gevarieerd als je wilt buiten te spelen en te recreëren. De ruimte is interessant en uitdagend voor iedereen van verschillende leeftijdsgroepen en een verschillend temperament.
Teel je eigen groenten
We weten allemaal dat we niet meer zo met de aarde om kunnen springen zoals we dat nu doen. Kinderen zijn onze toekomst. Kinderen spelenderwijs wegwijs maken in verantwoord eten, omgaan met het milieu en onze dieren is iets wat in Speeltuin 2020 niet ontbreekt. De speeltuin is de plek waar jong en oud leren zelf eten te verbouwen. Niet om er commercieel van te leven, maar vooral om te ontdekken hoe leuk het is om zelf eten te maken (en het liefst natuurlijk ook zelf op te eten!). Onder begeleiding van gedreven en enthousiaste vrijwilligers leggen jong en oud zelf hun groentetuintje aan en verzorgen ze hun zelf verbouwde groenten. Heel makkelijk. Gewoon met een starterspakket van bouwmarkt of tuincentrum. Niet overdreven groot en professioneel, maar juist leuk, kleinschalig, makkelijk en laagdrempelig. Want de makkelijkste groentetuin is van alle leeftijden!
Maak je eigen bijentuin
Maar niet alleen slim omgaan met voeding is van belang, ook op verantwoorde manier met dieren omgaan, speelt een belangrijke rol bij het leren van de natuur. Ook hier geldt: de speeltuin is geen kinderboerderij en wil het ook niet zijn, maar inspireert kinderen wel ernaar toe te gaan. Omgaan met dieren en het denken over dieren begint in de speeltuin. Klein, makkelijk en zonder al te veel gedoe. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van een bij-vriendelijke bloementuin, het planten van vlinderstruiken en vlinderhuisjes of het maken van vogelhuisjes en kijken of er een nestje in komt. De speeltuin wil vooral op simpele en laagdrempelige manier een bijdrage leveren aan dierbewustzijn. Een leuke excursie naar een kinderboerderij of heem- en vlindertuin behoren tot de mogelijkheden! De speeltuin faciliteert!
Streetwise
Kind en verkeersveiligheid is een belangrijk aandachtspunt. De rol van spelenderwijs ontdekken mag niet worden onderschat. Veel speeltuinen hebben verkeerspleintjes, waarin kinderen spelenderwijs kennismaken met verkeer. Goed en verantwoord omgaan met verkeerssituaties leert een kind maar op één manier: spelenderwijs en in de praktijk!
Ouderengymnastiek
Speeltuinen zijn een uitstekende plek voor ouderen om te bewegen en niet meer alleen het domein van kinderen. De balans en coördinatie van ouderen verbetert en de valangsten nemen af. Bijna de helft van de Nederlandse ouderen beweegt onvoldoende. Mogelijkheden om in de eigen buurt actief te bewegen, ontbreken vaak. Verschillende speeltoestellenfabrikanten bieden speel- en sporttoestellen aan voor senioren. Een slimme manier van Speeltuin 2020 om beweegprogramma's voor ouderen aan te bieden, waarbij de focus ligt op evenwicht en balans. Ouderen vinden het zo leuk! Ze missen geen dag meer!
Gezond eten
Horeca dient vooral voor een positieve ontmoeting in de speeltuin. Het is heerlijk om op een hete dag een ijsje te kopen of een kop koffie op het terras. Daarnaast is horeca van onschatbare waarde voor de exploitatie van de speeltuin. Horeca levert snel zo’n 15% van op van de totale inkomsten van de speeltuin. Met gemiddeld zo’n 150 bezoekers per dag (mooie en slechte dagen) levert horeca een stevige bijdrage aan de investeringen in nieuwe klimtoestellen. Natuurlijk heeft Speeltuin 2020 een lekker koel ijsje, een kop koffie en een snack op het terras. Maar één ding staat vast: er worden vooral gezonde voeding en dranken verkocht. Spelen is gezond en het eten en drinken dus ook!
Kleien, kleuren en knutselen
Bij Speeltuin 2020 kun je ook prima terecht als het regent. Lekker binnen knutselen, kleien en kleuren. Knutselen is voor veel kinderen (maar zeker ook voor volwassenen!) een favoriete bezigheid. Jong en oud beleven er veel plezier aan!
Wijkstrand
Waar ligt in de stad nu zo veel zand als in de speeltuin? Kinderen vinden zand toch wel één van de mooiste dingen om mee te spelen. Overdag is er voor de kinderen dus volop ruimte om lekker te spelen in het zand, maar het zou zonde zijn als vanaf 17.00 of in het weekend geen gebruik kan worden gemaakt van het zand. De speeltuin tovert –bij mooi weer- de zandbak aan het einde van de middag en in het weekend om tot kleinschalig wijkstrand waar jong en oud kunnen genieten van de zon. De speeltuin runt hier geen commercieel stadsstrand, maar een lokaal strandje voor de buurt!
Wifizone
Hoewel menigeen vindt dat de computer uit de speeltuin moet blijven, is het toch fijn dat ouders en verzorgers, terwijl de kinderen spelen, toch nog kunnen e-mailen en kijken naar de laatste berichten op Facebook. Wifi dient overdag niet als kantoorvoorziening, waarin pa lekker werkt en het kind speelt. Want in de ene hand je mobiel, de andere hand een blikje fris en onder de arm een Ipad, dan kom je niet meer aan het schommelen met je kind toe! Wifi is er overdag vooral om je e-mail bij te houden en inkomende berichten te volgen, niet om ze af te handdelen en zware notities te schrijven. Dat kan ’s avonds als de kinderen op bed liggen.

Voor de kinderen laten we vooral zien hoe je ‘wijs’ moet omgaan met internet. Niet te lang internetten en vooral veilig internetten…. … De plaatselijke wijkagent vertelt je meer!
Leentjebuur
Speeltuin 2020 faciliteert buurten in samen dingen ondernemen. Waarom moet iedereen in de straat een grasmaaier met benzinemotor hebben, terwijl je hem maar één uur per twee weken gebruikt en dan alleen nog in het lente- en zomerseizoen? Een ruilkring opzetten is helemaal van deze tijd! De speeltuin faciliteert hierin en heeft een eigen ruilkring voor al haar verenigingsleden. Natuurlijk is de ruilkring ook online aanwezig, zodat vraag en aanbod netjes op elkaar worden afgestemd en machines niet ‘dubbel’ worden uitgeleend. Maar niet alleen worden producten uitgeruild; ook ruilen we diensten uit. Piet is goed in bestraten en helpt Petra bij het bestraten van haar oprit. Petra heeft een eigen groentetuin en leert de zoon van Piet om een eigen groentetuintje aan te leggen bij Piet in de achtertuin. Ruilhandel is een eeuwenoude vorm van handel, die ook in de 21e eeuw nog populair is. Sterker nog: het is dé nieuwe trend!
Samen online sterk
Binnen de speeltuinbranche vinden iedere dag nieuwe ontwikkelingen plaats, gewoon omdat lokale speeltuinverenigingen nieuwe ideeën en aanpakken ontwikkelen om hun speeltuin nog beter te maken. Iedere speeltuinvereniging doet dat op z’n geheel eigen. Vaak zijn goede aanpakken in de speeltuinbranche ‘de best bewaarde geheimen van Nederland’. En dat is zonde, omdat de aanwezige kennis in onze branche daarmee niet optimaal wordt benut. Waarom het wiel iedere keer binnen iedere vereniging opnieuw uitvinden als collega’s elders in het land al succes hebben gehad met een soortgelijke aanpak? Speeltuin 2020 brengt alle goede aanpakken in heel Nederland online in beeld. Wat was het probleem, wat was de aanpak, welke mensen waren er voor nodig, hoe werd het gefinancierd en welke adviezen geven zij jou? Heel makkelijk…..
Online Tips van Kids
Iedere speeltuin doet het goed, je hoort het van je collega vrijwilligers en van je bezoekers, maar het is ook weleens fijn bevestiging te krijgen van collega speeltuinverenigingen. Het is fijn van je collega’s te horen dat je de goede aanpak te pakken hebt, dat je met de goede dingen bezig bent of dat er nog kansen voor verbetering zijn. Misschien wel zonder dat je het weet wordt je twee keer per jaar bezocht door een collega speeltuinvereniging. Met een checklist in het hoofd bezoekt je collega je speeltuin en geeft z’n ogen en oren de kost. Hoe beoordeelt hij objectief je speeltuin? Maar nog belangrijker: welke tops en tips geeft hij je? Nog interessanter is het online Kidspanel. Ook de kinderen in je buurt geven je zonder dat je het weet een oordeel. Het Kidspanel bezoekt je speelbuurt en –tuin en geeft je samen met een begeleider adviezen en vertelt je hun wensen. Waar vinden kinderen dat je je speelbuurt nog verder kan verbeteren?
Online speelbuurtcollege
Van vrijwilligers wordt steeds meer gevraagd. Er komen er steeds minder en de vraag naar kwaliteit neemt alleen maar toe. Hoe je dat dan moet doen, blijft nogal eens op de achtergrond. Voor alle speeltuinverenigingen worden online korte cursussen aangeboden. Het gaat dan niet alleen om een cursus BHV of werken met een AED, maar ook modules waarin je met je speeltuin op een inspirerende manier leert ‘ondernemen’. Je moet hierbij denken aan zaken als: ‘hoe zet ik een speelbuurt op? Hoe kan ik het best sponsorbeleid opzetten?’ Hoe geef ik leiding aan het bestuur, hoe werf en selecteer ik uit al mijn leden topbestuurders? of ‘ hoe zorg ik dat het voor mijn bestuur ’leuk’ blijft om te blijven besturen (werklast en werkverdeling e.d.)? Maar ook ‘welke ongeschreven wetten en regels zijn er in het woud van politiek en diplomatie?’ Moeilijk? Nee hoor! Je kunt alles volgen wanneer je wilt en op welk apparaat je wilt. Desktop, tablet of smartphone!