MODULE TAAL
Uw Nederlands opfrissen?
Context, methodiek en doorkijk van de Taalmodule
-
De Online Taalmodule scant het huidige taalniveau en stelt, indien nodig, geheel adaptief een individueel leerschema op. Een leerschema dat rekening houdt met dat wat al wordt beheerst, met de voortgang, de leercurve en de individuele doelstellingen. Wekelijks worden daarbij, middels een uitnodiging via de mail, online oefeningen aangeboden. Deze oefeningen bouwen steeeds verder voort op de reeds aanwezige kennis. Het vastgestelde eindniveau van de taalmodule is in deze fase vastgesteld op 3F, dat is eind Havo (Instapniveau Pabo).
Op onderstaande foto’s kunt u zien hoe de module is opgebouwd.
Context, methodiek en doorkijk van de Taalmodule
-
De context
De Online Taalmodule is samengesteld door docenten Nederlands werkzaam op diverse hogescholen ter ondersteuning van het huidige onderwijsbeleid dat gericht is op intensivering van taalonderwijs in het BasisOnderwijs, VO en Mbo. Het doel is om de resultaten op het gebied van Nederlandse taal te verhogen om uiteindelijk een bijdrage te leveren aan de verhoging van het totale resultaatniveau.
De methodiek
De Online Taalmodule scant het huidige taalniveau en stelt, indien nodig, geheel adaptief een individueel leerschema op. Een leerschema dat rekening houdt met dat wat al wordt beheerst, met de voortgang, de leercurve en de individuele doelstellingen. Wekelijks wordt daarbij, middels een uitnodiging via de mail, online oefeningen aangeboden die steeds verder voortbouwen op de reeds aanwezige kennis op weg naar het vastgestelde eindniveau. Dat eindniveau van de taalmodule is in deze fase vastgesteld op 3F, dat is eind Havo (Instapniveau Pabo). In de Taalmodule is de optie opgenomen om online coaching, intervisie, remedial teaching in te bouwen door de eigen dan wel externe taaldeskundigen.
De doorkijk
Doelstelling is de Taalmodule verder uit te bouwen naar zowel de niveaus 2F als 4F zodat een grotere doelgroep zich verder kan bekwamen in de Nederlandse Taal. Hierbij wordt gewerkt met vormen van ‘crowdsourcing’ zodat docenten Nederlands actief kunnen worden betrokken bij het verder uitbreiden en vormgeven van de module. De Taalmodule wordt hiermee ‘generiek’ gemaakt als ‘examen-trainingsmiddel’ in het onderwijs. Denk daarbij aan instap Pabo toets, maar ook aan niveau 4 leerlingen die in 2014 voor het landelijk examen taal opmoeten of aan huidige BBL leerlingen die veelal een bepaald taalniveau hebben waar op voortgebouwd moet worden. De adaptieve vorm zorgt dat deze groepen een efficiënte en effectieve route kunnen volgen.